Az oldal átalakítás alatt!

Környezeti tanácsadással a hulladékok csökkentéséért


Kereken hatvan akciót szervezünk az Európai Hulladékcsökkentési Héten. A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás. Hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban, azt a környezeti tanácsadókkal számos formában igyekszünk megismertetni. Hasznos ajándékokkal ösztönözni is fogjuk az alábbi akciókhoz csatlakozókat:

Tegyünk együtt a kevesebb csomagolási hulladékért!
November 22-én 11-18 óráig a Zöld Zugban (V. ker. Nádor u. 34.)
Segítünk megtalálni a háztartásban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentési módjait, ha rendezvényeink büféit meglátogatod a héten. Megismerheted, hogy milyen egy igazi, „Nulla csomagolás” büfé. A „vízbárba” egy palackban el is hozhatod a csapvizedet otthonról ugyanis vízteszterrel közösen összehasonlítjuk, hogy valóban megalapozott-e, hogy a saját csapvized helyett a hatalmas szemetet okozó PET csomagolású vizet választod nap, mint nap.

Reklámok, szórólap? Köszönöm, nem kérek!
November 21-25-ig a Zöld Zugban (V. ker. Nádor u. 34.)
Tele van a hócipőd a postaládába dobott nem kívánt reklámanyagokkal? Keressétek fel ezen a héten tanácsadó irodáinkat, ahol „Nem kérek szórólapot!” matricát vehettek át a címzés nélküli hirdetések ellen. Ezzel az egyszerű kis címkével bizony jelentősen csökkenthetjük a papírhulladék mennyiségét. Azt is megbecsüljük majd, hogy vajon milyen mennyiségű a papír hulladék mennyisége, mellyel ez által megkíméltük magunkat és környezetünket.

Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel!
November 23-án 13 órakor a Zöld Boltban (XII. ker. Kiss János alt. u. 35.)
Környezeti tanácsadóinkkal segítünk megismerni, mikre cserélheted le a háztartásodban fellelhető mérgező anyagokat, tisztítószereket. Csatlakozhatsz a házi készítésű környezet- és emberkímélő tisztítószereket gyakorlatban is ismertető műhelymunkánkhoz (pl. mosószóda, gesztenye, eset, hamulúg…). Megbecsüljük azon mérgező anyagok mennyiségét, amelyeket nem használunk fel a jövőben.

Az újrahasználat ösztönzése
November 26. 10 óra a Zöld Zugban (V. ker. Nádor u. 34.)
Térj be hozzánk egy kávéra, teára! De hozd el az otthon feleslegessé vált kacatjaidat is (bizsuk, ruha kiegészítők, játékok, váza, stb…), mert lehet, hogy el tudod cserélni valamilyen, számodra hasznos dologra. Nem gondolunk rá, de az újra használattal, javítással és csere-berével is megelőzhetjük a túlzott fogyasztást és tudatos vásárlókká válhatunk. A rendezvény végén számba vesszük az elcserélt, megjavított, vagy újjá varázsolt termékeket, hogy mennyi tárgy az, mely börzénknek köszönhetően nem a szemetesben végezte, mert meghosszabbítottuk életútjukat.

A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!
November 25. 15 óra a Zöld Zugban (V. ker. Nádor u. 34.)
Társasházaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. Az ország tíz pontján szervezünk a helybeliekkel olyan műhelymunkát. Kiszámoljuk, hogy egy hét alatt, vajon mekkora azon szerves anyagok mennyiség, amelyek az Európai Hulladékcsökkentési Hét során komposztálásra és nem a vegyes hulladékot tartalmazó kukába kerültek.

Valamennyi résztvevő számára az akcióhoz kötődő, hasznos ajándékokat adunk át: ételtároló doboz, kulacs, vászonszatyor, fa toll, környezetbarát tisztítószerek, stb.

Háttér: Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében tavaly 476 akcióötletet valósítottak meg önkéntesek Magyarországon. Idén ettől is több hulladékcsökkentő, szemléletformáló akció valósulhat meg a kampány keretében 2016. november 21-29. között.
További információk: www.kothalo.hu, www.hulladekcsokkentesihet.hu,
https://www.facebook.com/zoldhaztartas/?fref=ts, kothalo@kothalo.hu, 06-70/600-2852

https://www.facebook.com/szelektivinfo/?fref=ts

Ne védeni akard a környezetet, hanem tanulj meg alkalmazkodni hozzá! Zöld életmód tréning az Ökoszolgálattól

Szeptember végén indul az Ökoszolgálat Alapítvány zöld életmód tréningje, ahol egyrészt újragondolhatjuk a környezethez fűződő viszonyunkat, másrészt elsajátíthatunk személyes fogyasztásunkat csökkentő öko praktikákat a lakberendezés, otthonteremtés, takarítás, szépségápolás, városi közlekedés, élelmiszer tartósítás és házi öko cukrászkodás területén. Ezen kívül ellátogathatunk két Budapest környéki biogazdaságba is.

Tervezett témák és gyakorlatvezetők:

szeptember 28.
Zöld életmódváltás a fogyasztói társadalomban: siker vagy kudarc? – Szabó Gyula, az Ökoszolgálat Alapítvány igazgatója

október 5.
Városi közlekedés hatékonyan és környezettudatosan – Erdős Zoltán, a Budapesti Kerékpár Klub tagja

október 12.
Kavard magad! – szépségápolás saját forrásból – Kálmán Judit, az erintesem.hu oldal szerzője, aromaterapeuta, natúr testápolás szakértő

október 19.
Energiatudatos otthonteremtés és működtetés – Szabó Gyula, az Ökoszolgálat Alapítvány igazgatója

október 26.
Élelmiszertartósítással az önellátás felé – Kármán Erika a Szatyor Egyesület vezetője, öko kör vezető

november 9.
Vegyszerek a háztartásban – Fleischer Judit, gyakorló ökomama, a Tudatos Vásárlók Egyesületének öko kör vezetője

november 16.
Környezettudatos lakberendezés és otthonteremtés – Mátyás Mónika, a Kör Alapítvány vezetője, a ZöldLak létrehozója

november 23.
Házi sütemények egészségesen és „ökosan” – Bajkó Amál cukrász, a Natúrsüti megálmodója

A programsorozat helyszíne a Szatyorbolt, 1085 Budapest Gyulai Pál u. 12.
A programok időpontjai: 2016. szeptember 28-tól november 23-ig szerda esténként 18:00-20:00 óráig.

RÉSZVÉTELI DÍJAK:
bérlet 8 alkalomra: 8.000 Ft, melyből 3.000 Ft levásárolható a Zöld Zugban
jegy egy alkalomra: 1.200 Ft, melyből 500 Ft levásárolható a Zöld Zugban

A tréning részeként két biogazdaságba is ellátogatunk:
október 11. kedd, 10-kb.15 óráig Osgyáni Elvíra Parasztgazdasága, Ceglédbercel
október 22. szombat, 10-kb.15 óráig Zsámboki Biokert, Zsámbok

Jelentkezés a programra az okosz@okoszolgalat.hu e-mail címen lehetséges.

Újra pályázhatnak a fővárosi társasházak ingyenes komposztálókra az Ökoszolgálatnál

Az elmúlt években szerencsére egyre terjed a komposztálás „divatja” a Fővárosban, de sokan nem tudják, hogy komposztálni nem csak családi házas környéken lehet, hanem akár a Belvárosban is. A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház juthat ingyen komposztálóedényekhez és a használatukhoz szükséges tudáshoz az Ökoszolgálattól.

A budapesti háztartásokban évente hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szerves anyag keletkezik, melynek jelentős részét még mindig a szemétbe dobjuk, s így a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe kerülnek. Mindeközben a kertünkből, talajainkból hiányzó tápanyagot megvásároljuk a boltokban. Legtöbbször azért, mert nincsenek eszközeink, vagy hiányzik a komposztáláshoz szükséges alapvető tudás, esetleg félünk tőle. A program célja a háztartásokban és a kertekben, udvarokon keletkező szerves hulladék humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba).

A program keretében a jelentkező társasházak az előző évekhez hasonlóan kétféle komposztálóhoz juthatnak: egyik a konyhai, a másik a kerti szerves anyagok komposztálására szolgál. Az átadási rendezvényen a jelentkezők rövid tréning keretében ismerhetik meg a komposztálás gyakorlati praktikáit és a környezettudatos életmód alapjait. Az előadások utáni kérdéseket követően egy használati megállapodás aláírásával kapják meg a résztvevők a komposztálóedényeket és a komposztálási praktikákról szóló kiadványokat.

Az átadási rendezvény helyszíne:
Budapest V. Nádor u. 34.
időpontja:
2016. április 29. 16:30

A programra és a komposztáló eszközökre ITT lehet jelentkezni névvel és címmel legkésőbb április 20-ig.

A jelentkezések a beérkezés sorrendjében kerülnek rögzítésre.
További információ a jelentkezéssel kapcsolatban munkaidőben: +36 1 409 0449

A jelentkezéshez szükség van egy helyi komposztmesterre, aki gondozza a komposztáló edényeket. A leendő komposztmestereknek ajánlatos a lakóközösséggel előre egyeztetni, hogy részt kívánnak venni a programban.

A program támogatója a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja, szakmai partnere a SZIKE Egyesület.

Council tréning program

Mi az a Council?
A Council egy egyszerre ősi és mai gyakorlat. Az emberek régóta gyűlnek össze körbe, hogy megosszák egymással történeteiket, döntéseket hozzanak és konfliktusokat oldjanak meg, együtt ünnepeljenek vagy éppen gyászoljanak. Ez a gyakorlat közösséget teremt, és a megfelelő szándék esetén segít bátorságot meríteni, hogy igazat szóljunk.

Programleírás
A képzés ideje alatt a résztvevők megismerkednek a Council különböző formáival a gyakorlatban (háló, “fishbowl“, spirális, diadikus, álomcsillag, történetmesélés, hangok és mozgás, stb.). Megtanulják, milyen készségek szükségesek a különböző helyzetekben alkalmazott Council formák facilitálásához, valamint hogy hogyan alkalmazható a Council a munkában, a mindennapi életben, a közösségekben, a családban, párkapcsolatban, képzési programokon, oktatásban, stb.

A képzés időtartama: 2016. március 31 – április 3.
2016. március 31. 18:00 – 21:00
2016. április 1. 9:00 – 18:00 (igény szerinti esti programmal)
2016. április 2. 9:00 – 18:00 (igény szerinti esti programmal)
2016. április 3. 9:00 – 13:00

A képzés részvételi díja:
2016. március 25-ig történő banki átutalással: 27.000–45.000 Ft (az anyagi lehetőségek függvényében)
Bankszámlaszám: Ökoszolgálat Alapítvány, Unicredit Bank Hungary 10900011-0000009-72620004, közlemény: Council tréning
Készpénzben a képzés kezdetekor: 30.000–50.000 Ft (az anyagi lehetőségek függvényében)
A részvételi díj tartalmazza a képzés díját, 3 közös ebédet és a szünetekben kávét, teát.
Amennyiben csak a díj mértéke tántorítana el a jelentkezéstől, jelezd kérlek, biztosan találunk valamilyen megoldást.

További információ:
Email: ecn_hun@googlegroups.com

Jelentkezés:

https://goo.gl/24Bbwr

Ünnepi nyitva tartás

Kedves Ügyfeleink!
Az Ökoszolgálat csapata december 24-től 2016. január 3-ig téli pihenőt tart, legközelebb tehát január 4-én leszünk elérhetők mind a Zöld Zugban, mind irodánkban, mind pedig nyílászáró szigetelési programunkkal kapcsolatban.
Köszönjük ez évi figyelmüket, érdeklődésüket, aktivitásukat és természetesen vásárlásaikat, melyekkel csupa JÓ ügyet támogattak!
Boldog Ünnepeket!

Európai Hulladékcsökkentési Hét nov. 21-29-ig

A Kötháló tagjaként mi is csatlakoztunk, így több akcióval is várunk a Zöld Zugban. “Csomagolásmentes” víz kóstoló, öko tisztítószerek, “Nem kérek reklámanyagot!” postaládamatrica és igazán hasznos ajándékok várnak mindenkit.
http://www.kothalo.hu/

Ablak a szegénységre

Június 5-én elindítottuk országos szociális szigetelési programunkat, melynek keretében legalább 25 rászoruló család nyílászáróit újítjuk fel a nyár folyamán önkéntesek segítségével – Budapesten, Pécsett, Szegeden és Miskolcon.
A programot a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja, de ha sikerül további adományokat bevonnunk, még több családnak segíthetünk.
Adományozni itt lehet a legegyszerűbben:
http://adhat.hu/niok/online-donation/164910

2015-ben a magyar népesség 30%-a él szegénységben, életkörülményeik folyamatosan romlanak. A háztartások jelentős részében jelen van a halmozott közműtartozás, amely többük számára a téli hónapokban csupán a lakás egyetlen és legkisebb helyiségének egyedi melegítését, részleges és alacsony mértékű fűtési lehetőségét jelenti.
A belvárosi lakóépületek életkora esetenként a 100 évet is meghaladja, az épületek többsége hő-technikai szempontból felújításra szorul. A lakások általános állapota rossz, energetikai vesztesége magas, amely kiemelten érinti a 40-50 éve változatlan állapotú lakásokban élők helyzetét. Ők az Ökoszolgálat Alapítvány „Ablak a szegénységre” programjának célcsoportja.

A szociális nyílászáró szigetelési program támogatottjainak kiválasztásában a Magyar Szegénységellenes Hálózat működött közre. A munka a fővárosban, a VII. és VIII. kerület alacsony jövedelmű és/vagy tartósan munkanélküli, közfoglalkoztatott vagy gyermeküket egyedül nevelők lakásaiban kezdődik.
Az Ökoszolgálat hét éve vesz részt a gyakorlatban a városi lakások szigetelésében, a tapasztalatok szerint szigetelés után a fűtésszámla akár 15 százaléka megtakarítható. Környezeti szempontból ez az energiatakarékosság egyik legegyszerűbb és a legolcsóbb módja. A program első fázisában 4 városban – Budapesten kívül Pécsett, Miskolcon és Szegeden – összesen 25 nehéz körülmények között élő család nyílászáróit szigeteljük le önkéntesek bevonásával, vállalva a szigetelőgép kölcsönzését, a szigetelőanyag beszerzését és természetesen a módszer betanítását az önkéntesek számára. – mondta el Szabó Gyula, az Ökoszolgálat Alapítvány igazgatója.
A nyílászárók javítása mellett egy személyes “öko-tréninget” is kapnak a programban résztvevők az olcsó, környezettudatos háztartásvezetésről, ajándékként egy vegyszermentes eszköz-csomaggal kiegészítve. A program célja a gyakorlati segítségen túl a társadalmi szolidaritás erősítése és a bárki számára könnyen követhető zöld életmód népszerűsítése. Fontos megmutatni, hogy a környezettudatosság nem csak a tehetősebbek számára elérhető, hanem azoknak is, akiknek a legkisebb megtakarítás is óriási segítséget jelenthet.
A program a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásában valósul meg.

Komposztálni a fővárosi társasházakban is lehet! Pályázat ingyenes komposztálókra

A fővárosban több mint egy évtizede zajlanak lakossági komposztálási programok, ennek ellenére még mindig rengeteg értékes szerves anyagot dobunk ki a szemétbe. Most a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 40 társasház juthat ingyen komposztálóedényekhez és a használatukhoz szükséges tudáshoz az Ökoszolgálattól.

A budapesti háztartásokban évente, hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szervesanyag keletkezik. Ennek a mennyiségnek az elszállításához egy körülbelül 180 km hosszú, hozzávetőleg a Budapest-Miskolc távolságnak megfelelő, képzeletbeli vasúti szerelvényre lenne szükség. Mindez azért is bántó, mert ahelyett, hogy a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe száműzzük ezeket a szervesanyagokat, a belőlük keletkező humusz a kertek, parkok talaját létfontosságú tápanyagokkal gazdagíthatná. A termőtalajok pusztulása világjelenség, melynek számtalan, riasztó következménye van. Az egyik, hogy a műtrágyahasználatra átnyergelt nagyüzemi, intenzív mezőgazdálkodásból kikerülő élelmiszereink tápanyaghiánya mára már elérte a kritikus szintet. Például egyetlen 1950-ben leszüretelt alma még annyi C-vitamint tartalmazott, mint manapság 100 darab, vagyis egy ládányi mennyiség. A legfőbb ok, a termőföld szervesanyag-hiánya. A fővárosi program célja, a háztatásokban és a kertekben, udvarokon keletkező „zöldjavak” humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba).

A program keretében a jelentkező társasházak kétféle komposztálóhoz juthatnak: egyik a konyhai, a másik a kerti szerves anyagok komposztálására szolgál. Az átadási rendezvényen két kiselőadás hangzik el a túlfogyasztásról és a komposztálás gyakorlati praktikáiról. Az előadások utáni kérdéseket követően egy használati megállapodás aláírásával kapják meg a résztvevők a komposztálóedényeket és a komposztálási praktikákról szóló kiadványokat.

Az átadási rendezvény helyszíne:
Budapest V. Nádor u. 34.
időpontja:
2015. május 22. 16:30

A programra és a komposztáló eszközökre a következő elérhetőségeken lehet jelentkezni névvel, címmel hétköznapokon, legkésőbb április 24-ig. A jelentkezések a beérkezés sorrendjében kerülnek rögzítésre.
Telefonszám: +36 1 409 0449, e-mail: gellertm@szike.eu

A jelentkezéshez szükség van egy lelkes lakóra, aki komposztmesterként vállalja, hogy gondozza a komposztáló edényeket. A leendő komposztmestereknek ajánlatos a lakóközösséggel megbeszélni, hogy részt kívánnak venni a programban. Az aggódó lakótársak megnyugtatására szolgálhat, hogy a komposztálás veszélytelen, természetes folyamat, némi odafigyeléssel nem jár különösebb mellékhatásokkal.

A program támogatója a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja, szakmai partnere a SZIKE Egyesület.

Kinn a hideg, benn a meleg… Itt az ŐSZ

FŰTÉSI TIPPEK

Ha még eddig nem tettük meg, itt az ideje, hogy elgondolkodjunk rajta: mindent megtettünk-e azért, hogy a zord évszakot minél kevesebb kellemetlenséggel, alacsonyabb fűtésszámlával és kisebb környezetterheléssel vészeljük át.
Hideg, vagy csak úgy érezzük?
A lakóhelyiségeket sokszor túlfűtjük, pedig a komfortzónánál magasabb hőmérséklet bágyaszt, csökkenti a koncentrálóképességet, rontja a közérzetünket.
TUDTA-E? Ha lakóhelyiségeink hőmérsékletét 1 oC – al csökkentjük, kb. 5% fűtési energiát/költséget takaríthatunk meg.

HELYISÉG AJÁNLOTT HŐMÉRSÉKLET (Celsius)
Nappali 20
Gyerekszoba 21-22
Hálószoba 16-18
Konyha 18
Étkező 20
Fürdőszoba (amikor használjuk) 23
Előtér és közlekedő folyosók 15

Krajcáros tippek:
 Ha a levegő páratartalma magasabb, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük. Használjunk párologtatót vagy nevelhetünk szobanövényeket is, amelyek leveleikkel párologtatnak.
 Ha egy-két napra elutazunk, állítsuk a hőszabályzót 15 oC-ra. Hosszabb távollét esetén vegyük le 12 oC-ra a hőmérsékletet, és nyissuk ki valamennyi belső ajtót.
 A tanuló- és dolgozósarkot helyezzük minél közelebb a fűtőtesthez.
Hogyan szigeteljük házilag nyílászáróinkat?
A háztartási energiafelhasználás 60-70%-át a fűtés teszi ki, ennek egy része egyszerűen kiszökik az ablakokon! Módszerünkkel egy nap alatt leszigetelheted a nyílászárókat, az eredmény jobb minőségű és jóval hosszabb élettartamú (akár 15 év!) lesz a ragasztott szigetelőcsíkoknál, és a munka nem igényel komoly előképzettséget. A fa nyílászárónk tokjába vagy a szárnyrészébe a marógéppel nútot/hornyot készítünk, és az előre lemért hézagtávolságnak megfelelő, szilikon alapú szigetelőanyagot a nútba illesztjük. Megtérülési ideje 1,5-2 év!

Ablakszigetelés házilag
A szilikonos szigetelés előnyei:
 Szabályozott, és mérhető fűtési rendszereknél évi 15-20 % körüli fűtési energiamegtakarítást eredményez.
 A belső tér hőmérséklete azonos fűtési mód mellett 3-4 oC-kal emelkedik.
 A jelentős por- és zajterhelés csökkenésének következményeként javul a bent tartózkodók komfortérzete.
 A szigetelési munkálatok a lakásban is elvégezhetőek.
 A szigetelőanyag könnyen mosható, tisztítható.
 Későbbi karbantartási munkálatok (festés, épületasztalos munkák) során a szigetelőanyag könnyedén eltávolítható, majd visszahelyezhető a szigetelés hatékonyságának romlása nélkül.

Tippek:
 Ne tartsuk a bútorainkat túl közel a fűtőtesthez, mert ez megakadályozza a meleg áramlását, és a bútoroknak is árthat!
 Ha az őszi-téli napsugarakat beengedjük a lakásba, akár 5-7 % fűtési energiát is megtakaríthatunk.
 A meleget a szobában tartja az estére összehúzott sötétítő függöny és a lehúzott redőny.
 Szellőztessünk rövid ideig, de intenzíven.
 A fűtőtestek mögé érdemes hőtükröt vagy fóliát ragasztani.

A Zöld Zug őszi ajánlatai:
Natúrkozmetikumok ŐSZ – TÉL
Szigetelő anyag

Pályázat zöld vírushirdetések elkészítésére

Inspirációként nézd meg vírus kampányunk már elkészült darabjait és ez alapján készítsd el saját meghökkentő, elgondolkodtató reklámfotódat, melyből mi elkészítjük a hirdetést.
A hirdetés állandó szövege: „Zöld megoldásokat keresel? Tudunk ennél jobbat is!”
Cél, hogy a hirdetések a mieinkhez hasonlóan viccesen túlzó, extrém zöld megoldásokat mutassanak be a mindennapi életből azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a változtatás fontosságára és persze az Ökoszolgálat tevékenységére.
A képeket jpg formátumban várjuk az okosz@okoszolgálat.hu e-mail címre. A levél tárgyába írd be, hogy „zöld vírus reklám” és add meg neved, telefonszámod, e-mail címed.
Beküldési határidő: 2014. április 1.
Díjazás:
A 6 legjobb kép alkotói 8-8.000 Ft-os Zöld Zug vásárlási utalványt kapnak ,valamint a képeikből készült hirdetéseket on-line terjesztjük.
A zsűri tagjai: Szabó Gyula az Ökoszolgálat, Bihari László és Csörgits Hunor a Zöld Pók Alapítvány részéről.
Az Ökoszolgálat Facebook oldalán (https://www.facebook.com/pages/Ökoszolgálat/) 2014. április 15-ig lehet szavazni a beérkezett alkotásokra.

A program támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja.