Az oldal átalakítás alatt!

Ablak a szegénységre

Június 5-én elindítottuk országos szociális szigetelési programunkat, melynek keretében legalább 25 rászoruló család nyílászáróit újítjuk fel a nyár folyamán önkéntesek segítségével – Budapesten, Pécsett, Szegeden és Miskolcon.
A programot a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja, de ha sikerül további adományokat bevonnunk, még több családnak segíthetünk.
Adományozni itt lehet a legegyszerűbben:
http://adhat.hu/niok/online-donation/164910

2015-ben a magyar népesség 30%-a él szegénységben, életkörülményeik folyamatosan romlanak. A háztartások jelentős részében jelen van a halmozott közműtartozás, amely többük számára a téli hónapokban csupán a lakás egyetlen és legkisebb helyiségének egyedi melegítését, részleges és alacsony mértékű fűtési lehetőségét jelenti.
A belvárosi lakóépületek életkora esetenként a 100 évet is meghaladja, az épületek többsége hő-technikai szempontból felújításra szorul. A lakások általános állapota rossz, energetikai vesztesége magas, amely kiemelten érinti a 40-50 éve változatlan állapotú lakásokban élők helyzetét. Ők az Ökoszolgálat Alapítvány „Ablak a szegénységre” programjának célcsoportja.

A szociális nyílászáró szigetelési program támogatottjainak kiválasztásában a Magyar Szegénységellenes Hálózat működött közre. A munka a fővárosban, a VII. és VIII. kerület alacsony jövedelmű és/vagy tartósan munkanélküli, közfoglalkoztatott vagy gyermeküket egyedül nevelők lakásaiban kezdődik.
Az Ökoszolgálat hét éve vesz részt a gyakorlatban a városi lakások szigetelésében, a tapasztalatok szerint szigetelés után a fűtésszámla akár 15 százaléka megtakarítható. Környezeti szempontból ez az energiatakarékosság egyik legegyszerűbb és a legolcsóbb módja. A program első fázisában 4 városban – Budapesten kívül Pécsett, Miskolcon és Szegeden – összesen 25 nehéz körülmények között élő család nyílászáróit szigeteljük le önkéntesek bevonásával, vállalva a szigetelőgép kölcsönzését, a szigetelőanyag beszerzését és természetesen a módszer betanítását az önkéntesek számára. – mondta el Szabó Gyula, az Ökoszolgálat Alapítvány igazgatója.
A nyílászárók javítása mellett egy személyes “öko-tréninget” is kapnak a programban résztvevők az olcsó, környezettudatos háztartásvezetésről, ajándékként egy vegyszermentes eszköz-csomaggal kiegészítve. A program célja a gyakorlati segítségen túl a társadalmi szolidaritás erősítése és a bárki számára könnyen követhető zöld életmód népszerűsítése. Fontos megmutatni, hogy a környezettudatosság nem csak a tehetősebbek számára elérhető, hanem azoknak is, akiknek a legkisebb megtakarítás is óriási segítséget jelenthet.
A program a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásában valósul meg.