Az oldal átalakítás alatt!

Komposztálni a fővárosi társasházakban is lehet! Pályázat ingyenes komposztálókra

A fővárosban több mint egy évtizede zajlanak lakossági komposztálási programok, ennek ellenére még mindig rengeteg értékes szerves anyagot dobunk ki a szemétbe. Most a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 40 társasház juthat ingyen komposztálóedényekhez és a használatukhoz szükséges tudáshoz az Ökoszolgálattól.

A budapesti háztartásokban évente, hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szervesanyag keletkezik. Ennek a mennyiségnek az elszállításához egy körülbelül 180 km hosszú, hozzávetőleg a Budapest-Miskolc távolságnak megfelelő, képzeletbeli vasúti szerelvényre lenne szükség. Mindez azért is bántó, mert ahelyett, hogy a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe száműzzük ezeket a szervesanyagokat, a belőlük keletkező humusz a kertek, parkok talaját létfontosságú tápanyagokkal gazdagíthatná. A termőtalajok pusztulása világjelenség, melynek számtalan, riasztó következménye van. Az egyik, hogy a műtrágyahasználatra átnyergelt nagyüzemi, intenzív mezőgazdálkodásból kikerülő élelmiszereink tápanyaghiánya mára már elérte a kritikus szintet. Például egyetlen 1950-ben leszüretelt alma még annyi C-vitamint tartalmazott, mint manapság 100 darab, vagyis egy ládányi mennyiség. A legfőbb ok, a termőföld szervesanyag-hiánya. A fővárosi program célja, a háztatásokban és a kertekben, udvarokon keletkező „zöldjavak” humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba).

A program keretében a jelentkező társasházak kétféle komposztálóhoz juthatnak: egyik a konyhai, a másik a kerti szerves anyagok komposztálására szolgál. Az átadási rendezvényen két kiselőadás hangzik el a túlfogyasztásról és a komposztálás gyakorlati praktikáiról. Az előadások utáni kérdéseket követően egy használati megállapodás aláírásával kapják meg a résztvevők a komposztálóedényeket és a komposztálási praktikákról szóló kiadványokat.

Az átadási rendezvény helyszíne:
Budapest V. Nádor u. 34.
időpontja:
2015. május 22. 16:30

A programra és a komposztáló eszközökre a következő elérhetőségeken lehet jelentkezni névvel, címmel hétköznapokon, legkésőbb április 24-ig. A jelentkezések a beérkezés sorrendjében kerülnek rögzítésre.
Telefonszám: +36 1 409 0449, e-mail: gellertm@szike.eu

A jelentkezéshez szükség van egy lelkes lakóra, aki komposztmesterként vállalja, hogy gondozza a komposztáló edényeket. A leendő komposztmestereknek ajánlatos a lakóközösséggel megbeszélni, hogy részt kívánnak venni a programban. Az aggódó lakótársak megnyugtatására szolgálhat, hogy a komposztálás veszélytelen, természetes folyamat, némi odafigyeléssel nem jár különösebb mellékhatásokkal.

A program támogatója a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja, szakmai partnere a SZIKE Egyesület.