Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Oázis Permakultúra – Rétindító hétvége Somogyban

március 24, 2023 @ 15:00 - március 26, 2023 @ 17:00

Szeretettel várunk önkénteskedni egy tavaszindító hétvégén a Somogy megyében, Lengyeltóti külterületén található Oázis Közösségi Rét és Oktatóközpont első lépéseinek megtételében.

 

 

Mit tanulhatsz a gyakorlatban ebben a három napban?

– újrafelhasználás (upcycling) – használt építőanyagok válogatásának, felújításának a szempontjait
– “zone 0” előkészítést – egy 30 éves üvegpavilon rendbetételét, oktatóteremmé alakítás céljából
– ágyásépítést – “zone 1” – a teret szegélyező rézsü teraszos emelt ágyássá alakítását
– egy közösségi permakultúra projekt első lépéseit – hogy lehet, hogy érdemes egy közösségi helyet elindítani a permakultúra stratégiák alapján?

 

Az Oázis egy 80 ha-n elterülő, permakultúra elvek szerinti, 2022-ben indult regeneratív fejlesztési projekt, melyben kéz a kézben épül újra a táj és az azt éltető közösség. A tavakkal és erdőkkel szegélyezett 50 ha-s festői szépségű környezet egyfajta sziget, menedék, melyre vigyázunk, őrizzük és éltetjük. Igazán izgalmassá mégis a 30 ha-s szomszédos szántóföld teszi, amely felé az Oázis terjed, és amelyen tiszta lapként hívódhat életre a táji léptékű permakultúra tervezés a maga gyönyörű valóságában.

Lehet, hogy egy kép erről: égbolt

 

A projekt célja egy zenei rendezvénytér kialakítása, amely a nagy léptékű tájregeneráció egyik első magyarországi bemutató helyeként is szolgál. Ennek megfelelően a 2022-es évben talajvizsgálatokat, hidrológiai, hidrogeológiai, ökológiai, domborzati és mikroklíma vizsgálatokat végeztünk, majd ezek figyelembe vételével elkészítettük a 80 ha-s permakultúra formaterv alapjait, hidrológusok, tájépítészek és permakultúra tervezők összefogásaként. Az ősz és az enyhe tél lehetőséget biztosított továbbá, hogy kivietlezzünk 7 km talajvédelmi célú árkot, és elültessünk 30.000 facsemetét, puffersáv kialakítása és erdőkert megalapozása céljából.

2023-ban a Közösségi Rét és Oktatóközpont kialakításába vágunk bele. Ez a 3000 m2-es, intenzíven tervezett, kialakított és fenntartott terület lesz az Oázis egyik első „egyes zónája” – egy központ, ahol osztálytermet, nyári konyhát, geodóm palántaházatmandala kertet és csirkekomposzt rendszert alakítunk ki. Egy teret, ahol a víz és a tápanyagok újrahasznosításának éltető ciklusait bárki könnyedén megismertheti és megélheti. A középpontot, amelyből a regeneráció éltető ciklusait útnak indítjuk.

 

A hétvége egy kóstoló, egy ismerkedés, egy kulcslyuk, amin benézhetsz egy új világ első munkálataiba. Beszélgetünk és fizikai munkát végzünk együtt – csupa olyan dolgot, amit gyakorolni érdemes, mielőtt a saját permakultúra rendszered felépítésébe belefogsz.

Mindemellett alkalmad lesz megismerni a területet, a nagy léptékű permakultúra formatervet, és a jövőbeli elképzeléseinket.

 

Szállást és étkezést biztosítunk.

A résztvevők száma korlátozott: 8 főt tudunk fogadni.

Az első alkalom időpontja: 2023. 03. 24-26.

 

Mire számíthatsz ezen a hétvégén?

– jó társaság
– lélekemelő természet
– szabadtéri munka
– finom üstben főzött vegetariánus ebéd
– séták, beszélgetések
– egy izgalmas permakultúrás projektbe kezdeteibe tekinthetsz bele

 

Az Ökoszolgálat önkéntesek szervezésével segíti a projekt megvalósulását.

Várjuk jelentkezésed ezen ezen az űrlapon.

Részletek

Kezdés:
március 24, 2023 @ 15:00
Vége:
március 26, 2023 @ 17:00
Honlap:
https://www.facebook.com/events/862598788372838

Helyszín

Lengyeltóti kistérség
Lengyeltóti, + Google Térkép