Közös értékeink – zölden?

Alapítványunk munkatársai egy hat részből álló képzésen vesznek részt, a Közösségfejlesztők Egyesülete szervezésében.  A képzés célja a a Fejlődésben+ program struktúrájának, logikájának megértése, de az alkalmak bőven túlmutatnak a pályázatírás keretein. (A hamarosan kiírásra kerülő pályázat itt lesz olvasható: https://kozosertekeink.hu/)

Az év első képzésén az az Alapjogi Charta volt a téma, illetve különböző műhelymunkák keretében az, hogy ezt hogyan tudjuk a saját tevékenységünkbe integrálni. A cél az, hogy az általunk szervezett projektekben a résztvevők tudatosan is megélhessék azt, hogy most valamilyen EU-s alapjogot gyakorolnak.

A 64 cikkből álló charta 6 alapérték köré csoportosul, melyek a következők:
1. méltóság
2. szabadság
3. egyenlőség
4.szolidaritás
5. polgárok jogai
6. igazságszolgáltatás

Bár első ránézésre egyszerű feladatnak tűnhet, de közel sem evidens, hogy a környezetvédelem, közös zöld ügyeink milyen területhez, vagy területekhez is kapcsolódnak szorosan. A környezeti tanácsadás során igyekszünk mind a mindennapi környezettudatosságot támogatni, lehető legzöldebb alternatívákat találni, illetve helyi ügyekért kiálló csoportokat segíteni, valamint zöldülni vágyó közösségeknek muníciót adni a közös munkára. Vajon milyen alapértéket támogat az, aki részt vesz egy otthon zöldítő workshopon? Milyen közös európai idea erősödik ha elkezdek natúr kozmetikumokat használni vagy fát ültetek a falumban?

https://www.facebook.com/photo/?fbid=775619131258084&set=a.627421739411158

forrás: Köfe hivatalos facebook oldal

A műhelymunkák során más-más területen dolgozó civil szerveztek munkatársaival dolgoztunk együtt, akiktől érdekes visszajelzéseket, ötleteket kaptunk. Nem csak arról szólt a diszkurzus, hogy a tevékenységünk hogyan kapcsolódhat ezekhez az alapértékekhez, hanem, hogy a működésünk során hogyan tudjuk ezeket jobban integrálni – vagy ami már most is megvalósul, azt jobban kifejezni a szervezetünkről való kommunikációban.

Keressük azokat a mondatokat, mottókat, hívószavakat, amik összekötik a zöld missziót az EU-s alapértékekkel.

Neked van egy jó ötleted? Oszd meg velünk!
Ugrás a kérdésekhez

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.