projektek

Belvárosi székhelyünkön a belső udvaron közösségi komposztálót tartunk fenn. A komposztálás a legalapvetőbb eleme a körforgásos gazdaságnak – lényege, hogy a háztartásunkban (vagy gazdálkodásunk során) keletkezett szerves hulladékot külön gyűjtjük és a természeti folyamatokra alapozva segítjük, hogy értékes humusszá alakuljon, amit utána kertünk, balkonunk, szobanövényeink gondozásához fel tudunk használni. Városi környezetben sokszor nehéz saját háztartásunkon belül a komposztálás kivitelezése, erre kiváló megoldás a közösségi komposztáló üzemeltetése. 

 

Sok szeretettel várjuk olyan lakóközösségek jelentkezését, akik fontolják közösségi komposztáló létrehozását! Egy rövid beszélgetés és bemutató keretében megosztjuk a tapasztalatainkat és adunk olyan információs anyagokat, amivel az egész lakóközösség hatékonyan bevonható!

egészen kicsiknek 

Már az általános iskola első négy évében érdemes a rendes tanórák mellett környezeti neveléssel kapcsolatos programot szervezni. Alapítványunk munkatársai ennek a korosztálynak kifejezetten a természeti környezet és a városi zöld felület gazdagságát, szépségét bemutató programmal készül – amely elsősorban élmény és csak másodsorban információ központú. 

A foglalkozásokra iskolás csoportok jelentkezését várjuk az okosz@okoszolgalat.hu címen.

ember és természet

Az általános iskola felső tagozatos tanulói számára olyan foglalkozásokat kínálunk, ahol a diákok megismerkedhetnek a körkörös gazdálkodás fogalmával, annak gyakorlati jellemzőivel. A foglalkozások célja rámutatni arra, hogy a mindennapi fogyasztói döntések milyen nagy arányban vannak hatással a természeti környezetre.

A foglalkozásokra iskolás csoportok jelentkezését várjuk az okosz@okoszolgalat.hu címen.

 

közösen a jó ügyért

A középiskolás korosztály számára olyan programot vagy programsorozatot kínálunk, ahol a diákok megismerkedhetnek a nemzetközi természet- és környezetvédelem legjelentősebb eredményeivel. Bemutatásra kerülnek azon nemzetközi egyezmények, melyeknek hazánk is a tagja – illetve láthatják ezek gyakorlati jelentőségét. Számos érdekesség és talán megdöbbentő információ mentén tárjuk a diákok elé a legjelentősebb globális zöld problémákat és az azokra irányuló társadalmi megoldási lehetőségeket. 

A foglalkozásokra iskolás csoportok jelentkezését várjuk az okosz@okoszolgalat.hu címen.

 

Iskolai közösségi szolgálat

Várjuk azon iskolák jelentkezését, akik szívesen kínálnák a zöld ügyek iránt érzékeny tanulóik számára az Ökoszolgálatnál eltöltött önkéntes órákat. A diákok egyrészt rendezvényeinken segédkezhetnek esetileg, másrészt belekóstolhatnak a városi zöldfelület kutatásba, illetve akár saját projekt kidolgozásában is segítjük őket.

Magánszemélyeknek lehetősége van ingyenes tanácsadásra fenntartható életmód témában, az Alapítvány honlapján feltüntetett elérhetőségek valamelyikén.

 

Csoportok, intézmények és cégek számára megkeresés alapján az Alapítvány munkatársai egyedi tanácsadást tarthatnak, melyért szakértői díjat számolhatnak fel. Ennek összegét a tanácsadó személye határozza meg és a Kuratórium hagyja jóvá. 

 

Tanácsadást a Kuratórium és a tanácsadó testület tagjai tarthatnak, valamint az Alapítvány által képzett önkéntesek. 

 

A tanácsadó iroda kompetenciája az információadástól egészen addig tart, amíg a környezeti tanácsadó szervezeti háttér nélkül eljár, el tud járni. Tehát amikor a tanácsadó személyesen fel tudja vállalni az ügyet, az még tanácsadás, de mihelyt a szervezet vezetőjének fellépésére van szükség a hatékony intézkedés érdekében, az már nem tanácsadási kategória, az már a szervezet kompetenciájába tartozik.

Az ügyregisztráció formája függ a tanácsadás mélységétől, formájától:

  •     az egyszerű információkérésnél nem szükséges az ügyfél nevét feljegyezni, elegendő a regisztrációban az információnyújtás jelölése.
  •     a tanácsadásnál viszont már részletesebb adatok szükségesek.

Az ügyregisztrációban szerepelnie kell annak, hogy a tanácsadó hány lépésben tudta az ügyfél kérdését megválaszolni. A regisztrációból ki kell derülnie, hogy hány ügyfél, hány alkalommal kereste fel az irodánkat.

Az Alapítvány munkatársai saját hatáskörben vagy felkérés alapján kutatást szervezhetnek, vezethetnek le, annak eredményeit publikálhatják vagy stratégiai tanácsadásra átadhatják. A kutatás jellege és módszertana alapján lehet természet-, környezet-, illetve társadalomtudományi. 

 

A kutatás megkezdése előtt a Kuratórium konszenzusos beleegyezése és támogatása szükséges. A Kuratórium kijelöli a kutatási projekt koordinátorát, aki lehet a Kuratórium vagy a tanácsadó testület tagja, az Alapítvány önkéntese, vagy külső szakértő. Amennyiben külső szakértő vezeti a kutatást, vele külön, egyedi szerződést köt a Kuratórium elnöke. A koordinátor felel a kutatás szakmaiságáért és rendszeres beszámolót készít a Kuratóriumi ülésekre. Konzultáció szükségének esetén a koordinátor személyesen részt vesz a Kuratórium ülésén. 

A koordinátor törekedjen arra, hogy a kutatás rész- vagy teljes eredményeit az Alapítvány honlapján publikálja. 

 

A kutatások elsősorban hazai tárgyban és magyar nyelven történnek, de esetileg, megfelelő szakmai indokoltság esetén a Kuratórium külföldi projektet is jóvá hagyhat.

Olyan önkormányzatok jelentkezését várjuk, akik a közelmúltban valamilyen környezetvédelmi projektet vagy szolgáltatást (pl.: lakossági komposztáló, közösségi kert, energia park, interaktív közterület, esőkert stb.) vezettek be, vagy épp terveznek bevezetni településükön és szükségesnek érzik, hogy a lakosságot ennek hasznosságáról külön tájékoztassák, motiválják annak használatára. 

Az együttműködés keretében vállaljuk lakossági infopont működtetését helyi rendezvényen, vagy előadás tartását. 

A jelentkezéseket a megvalósult projekt részletes bemutatásával várjuk az okosz@okoszolgalat.hu címre.

 

Ha stratégiai tanácsadásra, vagy széleskörű társadalmi kutatásra van szüksége akkor ajánljuk együttműködő partnerünk, az Urbavis felkeresését.

További információ: www.urbavis.hu

A háztartási energiafelhasználás 60-70%-át a fűtés teszi ki, ennek egy része egyszerűen kiszökik az ablakokon! Mindez nem csupán a fűtésszámlánkat érinti, hanem környezeti vonatkozásai is vannak. Módszerünkkel egy nap alatt leszigetelheted a nyílászárókat, az eredmény jobb minőségű és jóval hosszabb élettartamú (akár 15 év!) lesz a ragasztott szigetelőcsíkoknál, és   a munka   nem igényel komoly előképzettséget. Megtérülési ideje 1,5-2 év!

A hozzávalók – anyag, eszköz – megtalálhatók a Zöld Zugban. A szigetelő gép előjegyezhető az okosz@okoszolgalat.hu e-mail címen.

Az Ökoszolgálat Alapítvány a módszer betanításában, a szigetelőgép kölcsönzésében és a szigetelőanyag beszerzésében nyújt segítséget Budapesten és környékén.

A gépkölcsönzésre vonatkozó információk:

  • A szigetelőgép kölcsönzésének ideje 1 hét (szerda 16 órától a következő szerda 16 óráig). A gép kölcsönzésének díja 10.000.-ft
  • A gép előzetes egyeztetés után több napra is kölcsönözhető.
  • Amennyiben a gép visszajuttatása nem történik meg az előzetesen megbeszélt határidőn belül, úgy napi 2.000 Ft díj kerül felszámításra.
  • A kölcsönző a kölcsönzéskor 25.000 Ft letéti díjat köteles fizetni, amelyet a gép visszajuttatásakor – a rendeltetésszerű használat figyelembe vételével – teljes egészében visszakap. Amennyiben a gépet szemmel láthatóan nem rendeltetésszerűen használták (pl. nem használtak porszívót a gép használata során), a letéti díj nem kerül visszafizetésre.
  • A letéti díj befizetése a helyszínen, készpénzben történik.
  • A kölcsönző a kölcsönzéskor kötelezvény aláírásával teljes anyagi felelősséget vállal a szigetelő gépért.

A program életre hívója az Energia Klub, működését támogatta a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja és a Magyar Telekom.

2015-ben és 2019-ben összesen 35 rászoruló család otthonát szigeteltük le térítésmentesen, önkéntesek és persze az érintettek bevonásával Budapesten a VII. VIII. kerületben, Miskolcon, Pécsett, Kecskeméten az Ökotárs Alapítvány, Budapest XXII. kerületében pedig a kerületi Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat támogatásával.

Az elmúlt években több nemzetközi partnerségben működtünk együtt Európa számos országából származó civil szervezettel az Európai Unió Erasmus+ programja keretében. Ezekre a tréning programokra rendszeresen keresünk magyar résztvevőket. Figyeld kiírásainkat FB oldalunkon!
Saját programmal is többször pályáztunk és szerveztünk legtöbbször egyhetes tréningeket nemzetközi résztvevőknek. Amikre különösen büszkék vagyunk:

What a Story

„Natural Edge, Leadership for personal and group transformation, social initiative, and cultural cohesion”

Tréning program 2019. szeptember 12–19. között Kisterenyén, a Három Kincs Völgyében.Az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával létrejött 8 napos tréning célja – a többek között hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó – ifjúsági munkások, oktatók, trénerek felkészítése innovatív, nem formális oktatási módszerekkel. Olyan témákkal foglalkoztunk, mint a társadalmi kohézió, foglalkoztatás, aktív polgárság, kultúrák közötti párbeszéd, társadalmi befogadás és szolidaritás.
Tréningünk két módszer köré épült: a Way of Council és természet alapú tapasztalati outdoor programok, melynek részeként a résztvevők eltöltöttek egy 24 órás solo időt a természetben.Programunkon huszonheten vettek részt 9 országból: Lettország, Törökország, Cseh Köztársaság, Portugália, Egyesült Királyság, Görögország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária és a négy tréner – Rob Dreaming, Rebecca Card az Egyesült Királyságból, Pásztor Krisztina és Szabó Gyula Magyarországról.A tréning program eredményeiről készült on-line kiadvány itt olvasható:  NE Booklet

 

BELSŐ UTAK A FENNTARTHATÓSÁG FELÉ – INNOVATÍV MEGKÖZELÍTÉSEK A FENNTARTHATÓSÁG TANULÁSÁBAN

 

Hogyan és mikor történik meg a belső változás valakiben, aki elkezd tudatosan élni a Földön?

Mely belső és külső tényezők játszanak szerepet ebben a személyes változásban?

Milyen külső segítségre van szükségünk ahhoz, hogy belső változásunk állandósuljon és cselekvésben öltsön testet?

Hol húzódnak a belső utak a fenntarthatóság felé?

A BELSŐ UTAK A FENNTARTHATÓSÁG FELÉ PROJEKT

A fenti kérdések a Belső Utak projekt fő hajtóerői. Olyan tanulási módszerekkel dolgozunk, amelyek utat mutathatnak egy fenntarthatóbb életmód felé. A projekt egy nemzetközi stratégiai partnerség, melyben Ausztria, Csehország, Lettország, Magyarország, Olaszország és Nagy-Britannia hét civil szervezete vesz részt. Az Erasmus Plus által támogatott stratégiai partnerség projekt 2018 szeptembere és 2020 novembere között zajlott, és a Pandora Egyesület koordinálta.

KIKHEZ SZÓL?

Eszközeinket a  fenntarthatóság tanulási területén aktív oktatók, trénerek, facilitátorok és közösségi vezetők számára ajánljuk, akik eszközöket keresnek a belső, attitűd változás támogatásához.

MIT KÍNÁLUNK?

Angol és magyar nyelven elérhető segédanyagok:

THE INNER PATHWAYS GUIDE FOR FACILITATORS
THE INNER PATHWAYS STORY BOOK

A TÖRTÉNETEK KÖNYVE KIVONATA MAGYARUL

THE INNER PATHWAYS PODCAST

THE INNER PATHWAYS STUDY

A partnerség munkáját az Erasmus Plus program finanszírozta.

Way of Council – erőszakmentes kommunikációs forma a közösség jóllétéhez

A Way of Council egy sajátos tradíció mai formába oltva, melyet a kaliforniai Ojai Alapítványnál indítottak el négy évtizeddel ezelőtt. Azóta egyre több országban használják iskolákban, a szociális és ifjúsági munkában, különböző közösségekben, börtönökben, az üzleti életben, civil szervezetekben, politikai konfliktusokban, családi és párkapcsolatokban.

A Council egy közösségépítő folyamat, történetmesélés, őszinte kommunikáció… bármi, amikor szorosan kapcsolódunk önmagunkhoz, másokhoz – emberekhez, vagy a Természethez. Azon az ősi emberi igényen alapszik, hogy mindannyian szeretjük megosztani saját történeteinket és figyelmesen meghallgatni egymásét. Iskolai, munkahelyi közösségekben látványosan javítja az együttműködést, a csoporttagok egyéni és közösségi teljesítményét.

Azon dolgozunk, hogy minél többen megismerjék a Council-t Magyarországon is. Több bevezető tréninget, párkapcsolati workshop-ot is szerveztünk már és 2016-ban mi hívtuk Magyarországra és szerveztük meg az ECN, az Európai Council Hálózat éves találkozóját. Időről-időre szervezünk programot a Zöld Zugban, ahol személyesen is megtapasztalhatod a kör erejét. Aktuális hírekért látogass el FB oldalunkra!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.