tavaszi nagytakarítás – zölden.

Tavasszal nem véletlen, hogy igényt érzünk a megújulásra, újra hosszabb ideig van világos, egyre melegebb van, kitárhatjuk az ablakot és beengedhetjük a napfényt. Sokunk éves rutinjában van ilyenkor egy nagytakarítás – bár Marie Kondo már számtalan formában felhívta a figyelmet a napi szintű takarítás jelentőségére (mind a sikeres háztartásvezetés, mind a lelki egyensúly szempontjából), mégis – vannak olyan nagyobb feladatok amire könnyebb egy nagy lendülettel hozzálátni.

A környezettudatos háztartás egyik legfontosabb elvi mechanizmusa, hogy ne akarjuk megspórolni az időt. Hagyjuk hatni a dolgokat, ne válasszuk a gyors, agresszív megoldásokat! A fenntarthatóság szempontjából az is jelentős, hogy örömmel lássunk neki a takarításnak; válasszunk megfelelő zenét, hangulatot, tervezzük meg előre, hogy mivel szeretnénk végezni. Gondoljunk szeretettel az otthonunkra!

Utána jöhetnek a konkrét technikai kérdések:

  1. Takarításhoz használhatunk szódabikarbónát is, ami gyengén lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Mosdó, kád, csempe, WC-csésze tisztításakor nedvesítsük be a tisztítandó felületet, szórjunk rá szódabikarbónát, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd töröljük le nedves ruhával.
  2. Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződések nagy része fellazul. A mosószóda általános vízlágyító-, áztató, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb 1-2 evőkanál elegendő.
  3. A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztító szerként használhatjuk. Az ecetsav remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas. A lerakódott vízkövet úgy távolíthatjuk el például a vízforralóból vagy teáskannából, hogy a víz helyett ecetet rakunk bele és felforraljuk.
  4. A viszkóz, pamut, műselyem és nylon anyagokból készült szőnyegeket lúgos, a gyapjú és poliészter anyagúakat savas (ecet, citrom) szerrel lehet tisztítani. A szőnyeg tisztításhoz használhatunk biológiailag lebomló, környezetbarát sampont vagy mosogatószert is.
  5. Ablakot, tükröt legkönnyebben forró, ecetes vízzel tisztíthatunk. Konyhában az ablakra rakódott zsíros szennyeződést langyos, mosogatószeres vízzel távolítsuk el. Az ablakkeretre száradt piszkot hideg teával távolíthatjuk el.
  6. Általános le- és felmosószert kapunk, ha egy liter forró vízhez három evőkanál mosószódát öntünk. Ez a keverék erősen szennyezett felületek tisztítására is alkalmas. Használata után ajánlott tiszta vízzel öblíteni.
  7. Bútorápolásnál természetes alapanyagú textíliát alkalmazzunk. A bútorápoló szerek közül részesítsük előnyben a természetes viasz alapanyagú szerek közül. Magunk is készíthetünk egyszerű bútorfényezőt házilag, ha egy rész citromfű-olajat összekeverünk három rész olívaolajjal. A víz foltokat étolaj és 70%-os alkohol 1:1 arányú keverékkel kezeljük!

Jó megújulást kívánunk mindenkinek!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.