Újévi zöld fogadalmaink

Sokan zárjuk az óévet egy kis önismerettel és vizsgálattal, hogy mi vagy mik is azok a dolgok, amiket szeretnénk jobban csinálni. Az újévi lelkesedésben sokan vésünk fel kisebb nagyobb fogadalmakat és ábrándozunk arról, hogy milyen szenzációsan fogjuk magunkat érezni, ha ezeket megvalósítjuk 2024-ben. Talán többen vagyunk úgy, hogy akár egy vagy több fogadalmunk arra irányul, hogy a mindennapi szokásainkon változtatva környezettudatosabban szeretnénk élni. Lehet ez egy konkrét elhatározás vagy általános, de mindenképpen javasoljuk a tartós siker érdekében a 3M módszer alkalmazását.

Mik is ezek és hogyan kezdjünk neki?

Megfigyelés

Bármit is szeretnénk változtatni a hétköznapi szokásainkon, legyen ez az étkezésünk, sportolás, takarítás, pénzügyi tudatosság az első és nagyon fontos lépés a napló írás és pontos megfigyelés. Nincsen ez másképpen a környezettudatossággal sem. Mielőtt bármin is változtatnánk jegyezzük fel pontosan, hogy most hogyan csináljuk a dolgokat, ez két okból is kihagyhatatlan, az egyik hogy ez alapján tudjuk meghatározni a kívánt változást és ehhez tudjuk viszonyítani a haladásunkat. Álljunk hát fel a zöld mérlegre!

Igyekezzünk pontosan mérhető, megfigyelhető indikátorokat választani magunk számára, pl:

  • mennyi hulladékot termelek egy héten?
  • mennyi élelmiszert dobok ki egy hónapban?
  • mennyi háztartási vegyszer van jelenleg nálam használatban?
  • mennyi a heti víz fogyasztásom?
  • mennyi a heti energiafogyasztásom?
  • mennyi időt töltök a természetben?
  • mennyi üzemanyagot használok közlekedésre?
  • milyen gyakran vásárolok ökocimkés termékeket?
  • milyen gyakran használok listát a vásárlásnál?

A legáttekinthetőbb a táblázatos forma, amit kis kockás füzetbe is vezethetsz vagy akár egy online elérhető táblázatba – a lényeg, hogy számodra jól átlátható és kezelhető legyen.

Mérés

Amikor kitűztél egy célt akkor nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként mérd, ugyanazt a paramétert és ugyanúgy. Például elhatározod, hogy kevesebb vizet fogsz 2024-ben használni, akkor akár a vízórádon vagy a számlákon visszanézve írd fel eddigi egy havi fogyasztásod, majd következő hónapban nézd meg újra. Lehet, hogy áldozatkészen lemondasz a napi fürdőzésről, de mégis azt látod, hogy következő hónapban semmit nem változott a fogyasztásod, akkor érdemes megvizsgálni, hogy jó változást vezettél-e be – ha egy órán keresztül állsz a zuhany alatt, lehet ugyanaz az eredmény. Fontos, hogy amikor egy témakörrel elkezdesz foglalkozni, akkor mindig tudatosítsd azokat a tevékenységeket amelyek ehhez kapcsolódnak. Az energiafogyasztás tud talán ilyen szempontból trükkösebb lenni, ott az elején segítheti a fejlődést a fogyasztásmérők használata.

A mérés azért is nagyon fontos, hogy tud saját magad számára követni a változást. Ha belenézel a kukádba és ott van 4 kg szemét ez önmagában nem mond semmit. De ha tudod, hogy két hónappal ezelőtt még hetente 8 kg gyűlt össze akkor már nagyon szép eredményt könyvelhetsz el.

Minél részletesebb és aprólékosabb mérést végzel, annál jobban meg tudod határozni, hogy min és hol tudsz változtatni. Ugyanakkor fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt a mindennapi életedben és ne érezd úgy pár hónap után, hogy ez túl sok energiát igényel. Akár előre meghatározhatod, hogy havonta/hetente/naponta mennyit akarsz erre a témára szánni és úgy alakítod a monitorzási munkát, hogy ez ebbe beleférjen. A környezettudatosság nagyon erős önismereti munka, igyekezzünk őszinték lenni magunkkal.

Vannak szokások, amelyek nem feltétlenül racionálisak, inkább a hidelemeinkből adódik. Gyakran találkozunk ezzel, főleg a háztartási vegyiárú használata kapcsán, hogy lehet egy hitrendszerünk abban, hogy az az egészséges, ha nagyon durva vegyszerekkel takarítunk, vagy a személyes higiénia csak mainstream kozmetikumok használatával tartható fenn. Ha ezen a területen szeretnénk fejlődni, akkor érdemes tudásunk bővítését is bevenni a folyamatba. A táblázatunkban vezethetjük azt is, ha egy-egy alapanyagnak például utána olvasunk és saját magunknak tiltólistára tesszük. Ugyanígy lehet az is egy mérőszám, hogy hány új terméket próbáltunk ki és pontozzuk magunk számára, hogy mennyire vált be.

Megbecsülés

Változtatni mindig nehéz. Akkor is, ha a változás jó, azonnal pozitív eredményeket és érzést hoz. A környezettudatosság hosszútáv futás, így a motivációnk megtartására érdemes odafigyelni. Amikor elérünk kisebb nagyobb célokat, vagy valamiben örömünk van, akkor azt mindenképpen ünnepeljük meg, emeljük ki, legyünk rá büszkék.

Ezek a kis rituálék szólhatnak csak saját magunknak, kirakjuk a hűtőre az eredményt vagy elismerő szavakkal bombázzunk magunkat. Lehet akár több ember, egy család eredménye, például, ha közösen sikerült csökkenteni az élelmiszer pazarlásunkat, akkor ezt megünnepelhetjük egy közös, különleges vacsorával. Sokaknak erőt ad a környezetük támogatása, így akár a közösségi felületeinken is megoszthatunk olyan pillanatokat, amire büszkék vagyunk, például saját bögrénket vittük a kávézóba – lehet hogy előtte mindig elfelejtettük, vagy gátlásosak voltunk, hogy abba kérjük az italunkat és ezek átlépése hatalmas dolog!

 

Kívánjuk mindenkinek, hogy a lehető legtöbb öröme legyen 2024-ben életmódja zöldítésén!
Ha pedig bármi segítségre vagy támogatásra lenne szükséged, írj nekünk! 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.