Zöld Civil Együttműködés

Magyarországon unikális módon működik évtizedek óta a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködése (ZC). Az összefogás lényege, hogy az ország különböző zöld témáival foglalkozó szervezetei közösen tudjanak működni, ismerjék egymást és egymás munkáját, segítsék egymást, illetve közösen tudjanak fellépni aktuális kérdésekben.

A ZC egy delegált rendszert is fenntart, ahol összegyűjti és aktualizálja minden évben azokat a Bizottságokat, Tanácsokat, ahol a különböző állami intézmények civil szakértőket vonnak be a szakpolitikába, vannak országos bizottságok, térségi kérdésekre fókuszáló bizottságok, nemzetközi együttműködések, egy-egy tematikus témával foglalkozó csoportok. Saját szabályozásában minden évben szavaznak a ZC szervezetei – minden szervezet egy szavazattal vesz részt, mérettől függetlenül. 2023/2024-es évben Alapítványunk munkatársai is részt vettek több bizottság munkájában, melynek beszámolói hamarosan olvashatóak lesznek a www.zoldcivil.hu oldalon.

Az alábbi helyeken dolgoztak delegáltjaink:

  • Zöld Civil Koordinációs Tanács
  • Zöld Forrás Bíráló Bizottság
  • Intagrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz Monitoring Bizottság
  • Gazdaságfejlezstési és Innovációs Operatív Program Plusz Monitoring Bizottság

Bár egyre nehezebbnek látszik a ZC fenntartása és működtetése, hiszen sok civil szervezet saját fennmaradásával is küszködik, illetve egyre több szervezet nem lát annyira potenciált a közös munkában, de mi töretlenül hiszünk benne, hiszen az összefogás, az együttműködés mindenkit erősebbé tesz és büszkék vagyunk arra, hogy a ZC részesei lehetünk.

Minden évben Országos Találkozót szervez a ZC egy vagy több tagja, 2024-ben erre Nagykovácsiban kerül sor (további részletek: https://okoszolgalat.hu/programok/zold-civil-orszagos-talalkozo/).
A program jelentős részét a ZC szervezetei rakják össze és mutatják meg saját témáikat – ennek a hagyománynak köszönhetően a három nap alatt rengeteg témával és szervezettel találkozhatunk. Ha a szívügyed a zöld és civil szektorban képzeled el a tevékenységed, akkor mindenképpen ott a helyed. 2023-ban klímaszorongás témában tartottunk szekciót – a visszajelzések alapján nagy sikerrel, az idei évben csak résztvevőkként leszünk jelen.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.